Kokosový olej

Kokosový olej

 

kokosová palma

Kokosový olej se získává ze zralých plodů – kokosů. Jsou to plody palmy kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Tato palma se vyskytuje především v tropických oblastech kolem moří a velkých řek a její plody a olej jsou důležitým zdrojem výživy obyvatel v těchto oblastech. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie a pěstuje se již přibližně přes 3000 let. Mezi první záznamy o jejím pěstování patří například spisy pocházející z Indie kolem roku 1000 př.n.l.

Skořápky ořechů se používaly a používají k výrobě misek nebo knoflíků, ale nejdůležitější  a nejzajímavější částí tohoto plodu – semene - je dužina a kokosové mléko a olej.

kokosový ořech

Kokosový olej se získává lisováním dužin plodů a vyskytuje se v různé kvalitě. Tím nejkvalitnějším je lisovaný za studena – RAW – odstředění čerstvé dužiny při teplotách

do 42o C. Dále je to panenský a extra panenský, který se získává z usušené a opět zvlhčené dužiny, z této vzniká kokosové mléko, které se dále lisuje. Pak je to olej rafinovaný – ten se získává při vyšších teplotách, kdy je zbaven vůně i chuti a bohužel tím přichází i o výživové hodnoty, čímž se stává nejméně kvalitním. Kokosový olej je velmi termostabilní a to znamená, že se i při vysokých teplotách nepřepaluje a je tedy vhodný i na smažení. Odolává také žluknutí a proto je jeho trvanlivost až dva roky.

Kokosový olej má řadu zdravotních i kosmetických benefitů a využívá se nejen v potravinářství, ale i v kosmetickém průmyslu. Snadno se vstřebává v organizmu a díky svému složení dokáže pronikat do větší hloubky pokožky.

 

Zdravotní benefity kokosového oleje

Kokosový olej je antimikrobiální, antiseptický, mírně protizánětlivý, detoxikační, podporuje správnou funkci trávicího systému a štítné žlázy, díky tomu pomáhá při hubnutí, zlepšuje vstřebávání živin do těla a zvyšuje imunitu. Údajně zabraňuje množení viru HIV, snižuje rizika spojená s kardiovaskulárním onemocněním a diabetes. Kokos se po celém světě využívá na nekonečné množství onemocnění, infekcí a poranění, například nemoci dýchacích cest, astma, ledvinové kameny, bolesti zubů, záněty.  Je důležitou součástí stravy např. i sportovců, protože obsahuje typy tuků – lipidů, které jsou využity organismem jako zdroj energie a neukládají se do tukové tkáně.

kokosové mléko 

Kosmetické benefity kokosového oleje

V kosmetice je vhodný na akné, ekzémy, lupénku, plísně, kvasinky, opruzeniny nebo extrémně suchou pokožku. Zpomaluje tak stárnutí pokožky, pleť zjemní, posilí a zpevní tkáň, také ochrání před poškozením UV zářením. Kokosový olej je vhodný i na svědivou pokožku hlavy trpící lupy, vlasům navíc dodá lesk a zdravější vzhled. Snad jedinou nevýhodou je jeho komedogennost, tedy může ucpávat póry a nedoporučuje se na mastnou pleť.

 

Kokosový olej je jednou ze dvou součástí našich Hemorex přírodních čípků na hemoroidy, kdy spolu s propolisem vytváří jedinečnou kombinaci pro zmírnění a úlevu potíží spojených s hemoroidy.

 

 zelený kokos

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení